Φοιτητική ζωή: 7 tips για ακόμα καλύτερο ύπνο!
Η φοιτητική ζωή είναι μια συναρπαστική περίοδος της ζωής ενός νέου ατόμου, αλλά συνοδεύεται επίσης από νέες προκλήσεις και ευθύνες. Με τις ξαφνικές υποχρεώσεις των σπουδών, των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της νεοαποκτηθείσας ανεξαρτησίας, είναι εύκολο να παραμεληθεί μια κρίσιμη πτυχή της ευεξίας: ο ύπνος.
Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής υγείας, της πνευματικής διαύγειας και των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Ακολουθούν 7 συμβουλές που θα βοηθήσουν τους νέους φοιτητές/τριες να εξασφαλίσουν έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο!
1. Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Η συνέπεια είναι το κλειδί για τον καλό ύπνο. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας και διευκολύνει τον ύπνο και το ξύπνημα με φυσικό τρόπο.
2. Περιορίστε τον χρόνο οθόνης πριν από τον ύπνο
Το μπλε φως που εκπέμπουν τα τηλέφωνα, τα tablet και οι υπολογιστές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Επιδιώξτε να περιορίσετε το χρόνο στην οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο μπλε φωτός ή μια ρύθμιση «νυχτερινής λειτουργίας».
3. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου
Μια ηρεμιστική ρουτίνα πριν τον ύπνο σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, η άσκηση διαλογισμού ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε την έντονη άσκηση ή την εμπλοκή σε αγχωτικές συζητήσεις, κοντά στην ώρα του ύπνου. Επίσης εισπνεύστε αιθέρια έλαια όπως λεβάντα η οποία έχει ιδιαίτερα χαλαρωτικές ιδιότητες.
5. Προσέξτε τη διατροφή σας
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου.. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ελαφριά, υγιεινά σνακ και ιδανικά φάτε τελευταία φορά 3 ώρες προτού πέσετε για ύπνο.
6. Προσοχή στα συμπληρώματα/βοηθήματα ύπνου
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου ή τα συμπληρώματα μελατονίνης, δεν πρέπει να αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα προβλήματα ύπνου μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και υιοθέτησης καλών πρακτικών.
7. Ακούστε το σώμα σας
Δώστε προσοχή στα σημάδια κούρασης που σας δίνει το σώμα σας. Η φοιτητική ζωή είναι συχνά απαιτητική και προκειμένου να πετύχετε ακαδημαϊκά είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε και να ανακάμπτετε. Μην θυσιάζετε τον ύπνο για να μελετάτε αργά το βράδυ ή για κοινωνικές δραστηριότητες. Να θυμάστε, ένα ξεκούραστο μυαλό είναι πιο αποδοτικό και παραγωγικό.
Όνειρα γλυκά με τα στρώματα της Comocare και καλή τύχη με τις σπουδές σας!